Jahody

28. května 2008 v 6:37 | Kamila |  Jídlo
  • Jahody chutnají snad každému, proto jsou vhodným a hlavně nenásilným prostředkem pro očistnou kúru, obsahují totiž detoxikační vitaminy.

Jahodník patří k čeledi růžovitých rostlin. Nejrozšířenější je v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe. Jahody obsahují přes 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi.
Třísloviny vážou jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech. Bohatost kyseliny listové zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk a draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Snad žádné tuzenské ovoce není tak bohaté na mangan jako právě jahody. Ten se postará o výživu nervů, vlasů a pokožky a o povzbuzení hormonů štítné žlázy. Je to také ideální ovoce pro očistnou kúru.
Účinky na organismus:
- posilují metabolismus
- prospívají srdci a cévám
- snižují horečku
- mají protizánětlivý a antiseptický účinek
- mírně projímají
- pomáhají při chudokrevnosti a dně
- prospívají při žlučových kamenech
- zbavují střeva jedovatých látek
- posilují imunitní systém
- podporují růst buněk
Z jahod se vyrábějí zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky, poháry. Zralé jahody neskladujeme dlouho. Před uložením do ledničky je přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se. U některých lidí mohou vyvolávat alergie projevující se puchýřky v ústech a na rtech, hlavně u jahod z dovozu, které bývají ošetřeny pesticidy, insekticidy, chemickými hnojivy a vosky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Posmívají se ti ostatní kvůli tvé tlouštce?

Ano
Ne
Občas

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama